Rukola – Arugula
Eruca sativa
Brassicaceae -heimo, ristikukkaiskasvit
Rukola eli sinappikaali on kaalin sukuinen viljelykasvi, jota käytetään mauste- ja salaattivihanneksena. Ulkonäöltään rukola muistuttaa voikukan lehteä, mutta sen maku on maukas ja jopa hieman kitkerä, kirpeä, pippurinen sekä pähkinäinen. Sen maku muistuttaa myös hieman retiisin aromia. Rukolan lehdet ovat lovettuneet, kukat ovat valkoisia ja se kukkii herkemmin kuin villirukola. Suomessa rukolaa myydään usein sen italiankielisellä nimellään rucola.
Rukola on ollut tunnettu kasvi jo Rooman valtakunnan ajoista asti. Etelä-Euroopassa rukola kasvaa luonnonvaraisena. Vasta noin 1990-luvulla rukolaa alettiin viljellä Suomessa kaupallisiin tarkoituksiin.
Rukolaa käytetään usein salaatinlehtien tapaan tuomassa makua erilaisiin tuoresalaatteihin. Rukola on myös raikas lisä pizzojen päälle. Hauska idea on tehdä itse mehevää rukolapestoa. Se tehdään rukolasta, siemenistä, parmesaanista, sitruunasta sekä mausteista. Rukolapestoa voi käyttää leivänpäällisenä tai mausteena erilaisissa pastaruoissa.