jäävuorisalaatti

Jäävuorisalaatti – Butterhead lettuce
Lactuca Sativa var. capitata

Asteraceae -heimo Asterikasvit

Jäävuorisalaatti on yksivuotinen ja nopeakasvuinen kuten muutkin salaatit. Kerän muodostuksen jälkeen se alkaa kehittämään kukkavartta ja sen maku muuttuu kitkeräksi. Sen kasvu kestää noin kymmenen viikkoa. Kasvaessaan jäävuorisalaatin lehdet muodostavat kiinteän sekä tiiviin kerän, joka tulee sadon korjata pian keränmuodostuksen jälkeen. Uloimmat lehdet ovat vihreät ja sisemmät lähes täysin valkoiset. Jäävuorisalaatti, kuten myös muut salaatit pitää sisällään eri vitamiineja, kuten A-, E- ja C- sekä esimerkiksi folaattia.

Alkujaan jäävuorisalaatti on kotoisin Yhdysvalloista ja siksi sitä kutsutaankin amerikansalaatiksi. Mieluiten salaatti istutetaan vasta taimena. Sato korjataan usein loppukesästä tai jatkuvasti kesän aikana, mikäli istutuksia on tehty viikoittain. Salaattia ehtii saamaan monta satoa kasvukauden aikana.

Mieto, mutta raikas jäävuorisalaatti sopii erityisesti eri tuoresalaatteihin. Sitä voidaan käyttää myös keitoissa ja padoissa lyhyesti kuumennettuna. Keitettynä jäävuorisalaatti saattaa maistua hieman parsalta. Hauska resepti onkin tarjoilla keitettyä jäävuorisalaattia rapeaksi paistetun pekonin tai soijan kera. Myös grillatut salaattilohkot jugurttimaisen kastikkeen kanssa on taattu herkku grillijuhliin.