Tomaatti – Tomato
Solanum lycopersicum

Solaniceae -heimo Koisokasvit


Tomaatti on usein punainen, pyöreä ja maukas, ehkä jopa maailman eniten viljelty kasvi. Kasvitieteellisesti tomaatti on marja. Tomaatilla on usein pitkä köynnös, mutta pensasmaisiakin lajikkeita on jalostettu. Tomaatteja on helppo ja hauska viljellä, sillä ne ovat satoisia ja kasvavat suuriksi. Tomaattikasvit vaativat kuitenkin hyvin aurinkoisen, lämpimän sekä lisäksi sateelta ja tuulelta suojassa olevan paikan. Tomaatti sisältää paljon C-vitamiinia sekä lykopeeniä, jonka on todettu ehkäisevän masennusta ja eturauhassyöpää.

Perun intiaanit käyttivät tomaattia jo noin 500 eaa. Alkuun Euroopassa tomaattia epäiltiin myrkylliseksi ja se päätyikin usein vain koristeeksi. Monissa koisokasveissa on myrkyllisiä osia. Ensimmäisenä espanjalaiset uskaltautuivat maistamaan tomaattia, jota kutsuttiin Perun omenaksi. Eurooppaan ja Espanjaan tomaatti tuli Kolumbuksen toisen löytöretken ansiosta vuonna 1498. Kuitenkin tomaatti tuli Suomeen vasta noin 1600-luvulla, mutta noin 100 vuotta sitten siitä tuli arvostettu ruoka-aine koko kansan keskuudessa. Tomaatin nimi on peräisin meksikolaisesta nahuatlin kielestä.

Ruoka-aineena tomaatti on helppo ja monikäyttöinen kasvi. Sitä käytetään monissa kastikkeissa, kuten tutussa spagettikastikkeessa, salaateissa, keitoissa sekä tietenkin ketsupeissa. Ihana herkku on myös itsetehty tomaattisalsa, joka sopii esimerkiksi nachojen tai meksikolaisen ruoan seuraksi.