Pihvitomaatti – Beefsteak tomato
Solanum lycopersicum

Solanaceae -heimo Koisokasvit


Pihvitomaatit ovat nimensä mukaisesti lihaisia, suuria sekä pihvimäisiä. Yksi tomaatti painaa noin 250 ja suurimmat jopa 450 grammaa. Pihvitomaatti on punainen, ja sen hedelmäliha on kiinteää sekä onteloista. Usein pihvitomaatti sisältää vain vähän siemeniä. Tomaatti jakautuu lukuisiin pieniin siemenosastoihin, joissa on joskus selkeät rypyt. Pihvitomaatti on ruokaisa ja sisältää samoja terveyshyötyjä, kuin muutkin tomaatit.

Pihvitomaatti on perinteisestä tomaatista jalostettu laji. Se ei silti ole yhtä tunnettu, kuin perinteinen tomaatti tai kirsikkatomaatti. Sekä Italiassa että Ranskassa tuotetaan erilaisia pihvitomaatteja, jotka näyttävät muodoltaan naudansydämeltä. Pihvitomaattia voidaan kasvattaa myös ulkona auringossa.

Pihvitomaatit ovat erityisen mehukkaita. Ne ovat sen verran kiinteitä, että ne sopivat erittäin hyvin täytettäviksi esimerkiksi jauhelihalla tai härkiksellä sekä uunissa kypsennettäviksi mozzarellan kera. Pihvitomaatit toimivat erittäin maukkaasti myös tomaattipihveinä. Pihvitomaatin siivut pyöritellään ensin kananmunassa ja sen jälkeen korppujauhoseoksessa. Sen jälkeen tomaattipihvit kypsennetään öljyssä pannulla. Lisäksi ne sopivat hyvin burgereiden täytteeksi.