Palmukaali – Tuscan kale (Lacinato kale)
Brassica oleracea var. sabellica

Brassicaceae -heimo, Ristikukkaiskasvi

Palmukaali tunnetaan useilla eri nimillä  Suomessa sitä kutsutaan myös mustakaaliksi tai mustalehtikaaliksi.  Muista nimityksiä ovat Toscanan kaali, Toscanan palmukaali tai dinosauruskaali.

Palmukaali viihtyy valoisassa paikassa, kalkitussa, ravinteikkaassa ja kosteutta pitävässä maassa.  Se kasvaa 50-65 cm korkeaksi.

Palmukaalista hyödynnetään ravinnoksi sen lehdet.  Napakkarakenteiset, tumman vihreät pitkulaiset lehdet kestävät hyvin hauduttamista.  Se sisältää runsaasti B2-vitamiinia, K-vitamiinia ja karotenoideja.  Lehtikaalin lailla se on myös todellinen C-vitamiinipommi. Näiden lisäksi palmukaalista löytyy tärkeitä hiven ja kivennäisaineita, kuten fosforia ja kaliumia.  Sen energiasisällöstä melkein 40 prosenttia koostuu proteiinista.