avomaankurkku

Avomaankurkku – Field cucumber
Cucumis sativus

Cucurbitaceae –heimo, kurkkukasvit

Avomaankurkku on kasvihuonekurkun lyhyt ja rosoinen kaveri. Se kasvaa köynnöstävästi ja kukkii keltaisin kukin, joista kurkut sitten kehittyvät suojaamaan kurkun siemeniä.

Kurkkua tiedetään syöneen jo yli kymmentuhatta vuotta sitten Kaakkois-Aasiassa. Kiinan ja Lähi-Idän kautta se päätyi Eurooppaan, missä sitä alettiin keskiajalla viljellä ensin yläluokkaisissa puutarhoissa ja sitten kaupallisesti.

Avomaankurkku on vihreä herkku, jota kannattaa käyttää sellaisenaan, vaikka salaatissa tai leivän päällä. Lisäksi se on omiaan keskellä pimeää talvea suola-, etikka- tai hapansäilykkeenä. Kiinteää kurkkua voi myös grillata tai paistaa kesäkurpitsan tapaan. Kurkku sisältää hiven- ja kivennäisaineita ja on jopa 97 prosenttisesti vettä, jolloin se nesteyttää tehokkaasti ja saattaa auttaa esimerkiksi verenpaineeseen.

 

Kurkkusalaatti hunaja-tahinikastikkeella