maissi

Maissi – Sweet corn
Zea mays. var. Saccharata

Poaceae – heimo, heinäkasvit

Maissi kasvaa pelloilla korkeana heinänä ja tutun keltaisen tähkän se kasvattaa vihreiden lehtien suojassa. Lehdet myös suojaavat tähkää pilaantumiselta sadonkorjuun jälkeen. Tähkät kerätään Suomessa heti elokuussa tuleentumisen, eli jyvin kypsien jälkeen. Maissi on todellista kausiruokaa, koska sesonkia kestää vain reilun kuukauden ja silloin maku on parhaimmillaan. Säilyttäessä koostumus menettää makunsa ja rakenteensa.

Maissi on vehnän, riisin, ohran ja durran kanssa maailman tärkeimpiä viljoja. Nämä viisi viljalajia tuottavat yli puolet ihmiskunnan käytössä olevasta ravintoenergiasta. Sitä syötetään myös rehuna eläimille ja siitä valmistetaan teollisuudessa erilaisia öljyjä ja jauhoja. Etelä-Amerikan kasvattina se ei kestä kylmää eikä myöskään kuivuutta.

Maississa on korkea energiapitoisuus ja se sisältää ihan mukavasti myös proteiinia ja B-vitamiinia. Sen suosio perustuu sen monipuoliseen käytettävyyteen. Perinteisesti maissijauhosta on leivottu littania leipäsiä, tortilloja, valmistettu polentaa ja maissipuuroa, prässätty tehtaassa aamiaishiutaleiksi ja paahdettu leffaherkuiksi. Kotosalla maissia voi lisätä tuomaan makeutta melkein mihin tahansa pataan tai keittoon. Grillaamisesta ylijääneen maissin voi käyttää vaikka nopeaan kulhoruokaan fetan, tomaatin ja kevätsipulin kanssa.