persilja

Persilja – Parsley
Petroselinum crispum

Apiaceae -heimo, sarjakukkaiskasvit

Persilja on kaksivuotinen yrtti. Sitä on kolmea eri tyyppiä. Kähäräpersilja on sammalpoimuinen ja meillä Suomessa tunnetuin persiljatyyppi. Silopersilja muistuttaa kähäräpersiljaa, mutta sen lehdet ovat sileitä ja se on kähäräpersiljan tavoin lehtipersilja. Juuripersilja kasvattaa porkkanan muotoisia, pitkiä ja kapeita juuresten tapaan hyödynnettäviä juuria. Persiljan lehti on voimakkaan keskivihreän värinen.

Persiljan alkuperästä ei ole varmaa tietoa, mutta sen oletetaan olevan kotoisin Välimeren itäosista tai Aasian länsiosista. Antiikin kreikkalaiset pitivät persiljaa ja selleriä samana kasvina.

Persiljan tuoretta lehteä käytetään koristeena voileipäkakuissa, juustolautasissa ja voileivissä. Persiljaa käytetään mausteena keitoissa, pastoissa, kastikkeissa ja liha-, kala-, kasvis- sekä linturuoissa. Persilja sisältää huomattavasti C-vitamiinia, karoteenia ja folaattia. Yrttilääkinnässä persiljaa käytetään reuman, virtsa- ja kuukautisoireiden hoitoon. Persiljan pureskelun myös sanotaan raikastavan hengitystä.

 

Gremolata-vuohenjuustosalaatti persiljakastikkeella

Gremolata-vuohenjuustosalaatti ruokaohje