salviaSalvia – Sage
Salvia officinalis

Lamiaceae -heimo, huulikukkaiskasvit

Salvian lehdet ovat suikeat, paksut, karvaiset ja hopeanväriset. Sen kukat ovat vaaleansinipunertavat tai valkoiset, kaksihuuliset ja sijaitsevat latvassa 6 – 12 kukkaisina valekiehkuroina. Salvia on kaksi tai useampivuotinen puolipensas, jolla on pystyt, puutuvat varret. Suomessa salvia ei kuitenkaan välttämättä talvehdi ankarimpina talvina.

Salvia kasvaa luonnonvaraisena Välimeren alueella ja on levinnyt muuallekin Eurooppaan. Kreikkalaisille ja roomalaisille salvia oli aikoinaan rohto sekä ruumiin että mielen virkistykseen. Arabit taas uskoivat salvian pidentävän ikää ja ristiretkien jälkeen keskiajalla käsitys levisi Eurooppaan.

Salvian lehdet ovat väkevän makuisia ja niitä kannattaa käyttää varoen. Salvia sopii liharuokien erityisesti lampaan ja riistan mausteeksi korostaen lihan makua sekä vähentäen rasvan makua. Lehtiä käytetään myös tuoreina ja kuivattuina teehen. Salvia edistää ruoansulatusta, vähentää ilmavaivoja ja lisää rasvaisen ruoan imeytymistä. Salviaa käytetään lievittämään yskää, virus- ja bakteeritulehduksia sekä kuumeeseen ja kurkku- sekä hengityselinvaivoihin. Myös voiteissa, farmaseuttisissa- ja hygieniatuotteissa käytetään salviaa. Se on antioksidantti ja myös säilöntäaineena käytetty.

 

Salvia-jäätelö ja hunajakakku

Salvia jäätelö ja hunajakakku ruokaohje