Korianteri – Coriander (Celantro)
Coriandrum sativum

Apiaceae -heimo, sarjakukkaiskasvit


Korianteri on yksivuotinen kasvi, mutta kylväytyy usein uudestaan paikkaansa kasvamaan. Yrtin kaikki osat ovat syötäviä. Korianteri kukkii valkoisin kukin. Sen lehdet ovat vaalean heleän vihreät ja muistuttavat porkkanan lehtiä, mutta ovat lehtiosat ovat leveämpiä ja muodot pyöreämpiä.

Korianteri ei ole uusi tulokas. Siitä on maininta jo Raamatussa ja myös faaraoiden haudoista Pompeijista on löydetty korianteria. Korianteria kasvatetaan paljon Välimeren alueella, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa.

Korianterin maku on aromikas, makea sekä sitrusmainen. Yrtti sopii kasvisruokien kuten kaalin ja punajuuren mausteeksi. Tuoreita lehtiä käytetään monissa aasialaisissa ruoissa kuten chutneyssa sekä meksikolaisissa salsoissa. Lisäksi silputtuja lehtiä laitetaan intialaisten ruokien päälle. Lehtiä pitää kuitenkin varoa kuumentamasta, koska lämpö tuhoaa niiden aromin. Siemenet tuoksuvat murskattaessa sitrusmaiselta ja niiden maku on pähkinämäinen sekä muistuttaa appelsiiniä. Siemenien ja lehtien maku on hyvin erilainen. Curry-mausteen pääainesosa on jauhetut korianterin siemenet. Niitä käytetään myös muissa intialaisissa mausteseoksissa kuten garam masalassa.

 

Korianteripestolla maustettu perunasalaatti

Korianteripestolla maustettu perunasalaatti ruokaohje