Lehtikaali – Curly kale
Brassica oleracea subsp. Oleracea

Brassicaceae – heimo, Ristikukkaiskasvit

Lehtikaali on lähimpänä alkuperäistä villikaalia eikä se muodosta kerää. Lehtikaali on väriltään vihreä tai tumman vihreän punainen. Lehtikaalista syödään usein vain erillisenä kasvavat lehdet.

Lehtikaali on todennäköisesti kulkeutunut Suomeen viikinkien mukana Saksasta tai Englannista esihistoriallisena aikana. Lehtikaali kuitenkin joutui noin 1700-luvun jälkeen Euroopassa uuden ja satoisamman lajikkeen, valkokaalin syrjäyttämäksi. Kuitenkin esimerkiksi vuonna 2013 lehtikaalista nousi kotimaassamme ¨hittikasvis ja se on jatkanut suosionsa kasvattamista.

Voimakkaan makuinen jopa makea (ensimmäisten pakkasten jälkeen kerätty) lehtikaali on helppo ja monipuolinen kaveri keittiössä. Lehdet sopivat ujutettavaksi melkein mihin tahansa paistokseen, wokkiin, piirakkaan tai vaikka smoothieen. Kaalista voi tehdä myös vaikka rapeita sipsejä. Yksinkertaisimmillaan napsitaan vain pois puinen lehtiruoti, revitään kaali palasiksi, puristellaan käsin hetki oliiviöljyn ja suolan kanssa. Näin herkullinen salaattipohja on jo valmis. Se sisältää paljon C-vitamiinia. Lehtikaali on hyvä raudan, kalsiumin ja proteiinin lähde kaikille, mutta erityisesti osana kasvisruokavaliota.

 

Lehtikaali-bataattikeitto

lehtikaali ruokaohje