Basilika – Basil
Ocimum basilicum

Lamiaceae -heimo, huulikukkaiskasvit


Basilika on yksivuotinen yrtti. Se on 20 – 60 cm korkea. Sen kasvutapa on pensasmainen. Perinteisen isolehtisen basilikan lisäksi lajikkeita on erivärisiä ja -aromisia sekä -kokoisia. Esimerkkinä basilikan alalajista Green City Farmilla kasvaa pienilehtinen parvekebasilika, jonka kasvutapa on pyöreä ja pensasmaisen tuuhea. Basilika kukkii vaaleanliiloin kukin.

Basilika on kotoisin Aasian ja Afrikan trooppisista osista. Basilika on hallan arka ja se ei saisi päästä kuivumaan. Tärkeitä basilikan viljelyalueita ovat Ranska, Egypti, Unkari, Intia, Kalifornia. Basilikaa viljellään nykyään paljon kasvihuoneissa kotiin ostettavaksi tuoreyrtiksi.

Basilikan maku on miellyttävän pehmeä ja aromikkaan makea. Sen tuoksu on vahva ja makea. Basilika tulisi lisätä ruokaan valmistuksen loppuvaiheessa, jotta sen aromi säilyisi mahdollisimman hyvin. Basilikaa käytetään raaka-aineena pestoissa sekä yrttinä tomaatin ja mozzarellan kanssa. Lisäksi se sopii mausteeksi tomaattikeittoon, pizza- ja pastakastikkeisiin. Basilikaa käytetään Välimeren ruoissa mausteena ja se sopii hyvin myös erilaisiin salaatteihin. Siemeniä on käytetty hyydyttämisaineena ja yrttiliköörien valmistuksessa. Basilikan uskotaan helpottavan ruoansulatusta ja lievittävän masennusta sekä hoitavan sydäntä.

 

Basilikalaminoidut tomaatti-ricotta raviolit

Basilikalaminoidut tomaatti-ricotta raviolit ruokaohje