juuriselleri

Juuriselleri – Celeriac
Apium graveolens

Apiaceae -heimo Sarjakukkaiskasvit

Juuriselleri eli mukulaselleri on pyöreähkö juures, jonka pinta on arpinen tai mukulainen. Usein sellerin ulkonäkö ei häikäise. Sen takia sitä kutsutaan kasvimaan hobitiksi. Sen väri on vaalea, harmaan ruskea jopa kellertävä ja sisältä lähes luonnon valkoinen. Rosoinen pinta johtuu sivujuurien sekä lehtien kasvusta. Maultaan juuriselleri on aromaattinen ja jopa hieman makeahko. Juuriselleri tarvitsee pitkän kasvuajan, jonka takia se kerätään vasta myöhään syksyllä. Tämän takia juuriselleri myös taimikasvatetaan ennen istutusta. Juuriselleri on kaksivuotinen ja toisena vuonna se tuottaa siemensadon.

Juuriselleri on peräisin Välimeren seuduilta. Sen jäännöksiä on kuitenkin löytynyt muinaisten Egyptiläisten haudoista noin 1100 eaa. Pohjoismaissa juuriselleriä alettiin käyttää lääkekasvina jo noin 1300-luvulla.

Juuriselleriä käytetään usein liemijuureksena. Sen maku voi olla liian voimakas syötäväksi sellaisenaan, joten juuriselleriä käytetäänkin erilaisissa soseissa, kasvisgratiineissa, keitoissa ja padoissa. Usein juuriselleristä käytetään sen juuren mukula sekä lehdet. Juurisellerin lehtiä voi pakastaa tai kuivata. Todella hyvä idea on tehdä perunan sijasta juuriselleriranskalaisia. Juuriselleri täytyy ensin vain kuoria ja pilkkoa ohuiksi suikaleiksi. Sen jälkeen suikaleet levitetään ja pirskotetaan öljyä päälle. Ranskalaiset voi paistaa uunissa tai pannulla. Ranskalaisten päälle voi ripotella myös hieman juustoa. Lisäksi kylkeen voi valmistaa dipin oman maun mukaan. Juuriselleri on omiaan siis myös uunijuureksena.