Rosmariini – Rosemary
Rosmarinus officinalis

Lamiaceae -heimo, huulikukkaiskasvit


Rosmariinin lehdet ovat ainavihantia, neulasmaisia ja tumman vihreitä. Rosmariinilla on puumainen runko ja sen kukat voivat olla valkoisia, sinisiä tai vaaleanpunaisia. Rosmariinilajeja on matalia ja isoja, yli metrin korkuisia.
Rosmariini on kotoisen Välimeren alueelta. Latinaksi rosmarinus tarkoittaa meren kastetta tai meren ruusua. Rosmariini on synnyinseuduillaan iso jopa kaksimetrinen monivuotinen pensas. Pohjolan kylmää talvea se ei välttämättä kestä. Sen voi talvettaa noin 10° C, jolloin sitä tulee kastella harvoin. Muutenkaan rosmariini ei pidä märästä maaperästä.

Rosmariinin tuoreita ja kuivattuja lehtiä käytetään mausteena Välimeren ruoissa. Ne sopivat erityisesti lihamausteeksi esimerkiksi lampaanlihan ja kanapatojen maustamiseen. Yrtistä tislataan myös eteeristä öljyä, jota käytetään mm. kosmetiikkateollisuudessa, alkoholeissa ja makeisissa. Rosmariinin uskotaan parantavan muistia sekä nostavan mielialaa ja sen lehdissä on myös rosmariinihappoa, joka vähentää tulehduksia. Lisäksi se lisää ruokahalua, vähentää ilmavaivoja ja on diureettinen.