Ranskalainen rakuuna – French tarragon 
Artemisia dracunculus

Asteraceae -heimo, asterikasvit


Ranskalainen rakuuna on pystykasvuinen ja sillä on ohuita, pitkänomaisia ja suippoja vihreitä lehtiä. Yrtti on monivuotinen ja se saattaa talvehtia Suomessa kasvimaalla. Ranskalainen rakuuna ei tuota ollenkaan siemeniä joten lisääminen onnistuu vain pistokkaista tai kasvia jakamalla.

Yrttiä viljellään ympäri maailmaa, mutta Ranskassa ja Italiassa se on hyvin käytetty. Luonnonvaraisena ranskalainen rakuuna kasvaa Etelä-Venäjällä ja Pohjois-Amerikassa. Se on tuotu Eurooppaan Länsi-Aasiasta ristiretkien aikaan.

Ranskalainen rakuuna sopii erityisen hyvin kasvis-, kala- sekä munaruokien mausteeksi. Se on myös bearnaise-kastikkeen mauste. Sen lehtiä suositellaan käytettäväksi tuoreena ja niitä voi myös pakastaa. Yrtin hieno aromi korostaa sillä maustetun ruoan omaa makua. Sitä pidetään yhtenä hienoimmista mausteista. Ranskalaisen rakuunan maku on venäläisen rakuunan aromia voimakkaampi ja täyteläisempi. Se lisää ruokahalua ja edesauttaa ruoansulatusta.