purjo

Purjo – Leek
Allium porrum

Amaryllidaceae -heimo Narsissikasvit

Purjo on sipulin sukuinen mauste- ja vihanneskasvi. Purjo kuitenkin eroaa muista sipuleista, sillä se ei muodosta varsinaista sipulia, vaan pitkän varsimaisen lehtituppimuodostelman. Sipuliksi purjo on maultaan mieto. Purjo on ravitseva ja tuo tehokkaasti kylläisyyden tunteen. Se sisältää paljon vettä, vitamiineja, kuten A, C ja K sekä mineraaleja, kuten rautaa, kalsiumia ja magnesiumia.

Purjo on kotoisin Välimeren alueilta. Purjoa on viljelty jo tuhansia vuosia ja sen tunnettiin myös muinaisessa Egyptissä. Purjo tuli Suomeen kuitenkin vasta noin 1600-luvulla. Purjo yleensä kasvatetaan taimeksi ennen istutusta, sillä Suomessa sen kasvukausi on melko pitkä.

Purjo on siitä hyvä kasvis, että sen voi käyttää kokonaan ruoanlaitossa. Se toimii ruoissa usein raaka-aineena tai mausteena. Usein purjon valmistus aloitetaan halkaisemalla sen varsi pituussuuntaan alhaalta ylös, jonka jälkeen se huuhdellaan huolellisesti, jotta lehtityviin jäänyt multa ja hiekka huuhtoutuu pois. Purjo sopii erinomaisesti erilaisiin keittoihin, pataruokiin tai salaatteihin, mutta se sopii keitettynä hyvin myös lisukkeeksi esimerkiksi kalan tai lihan kanssa.

 

Purjo-brie-tatin

purjo ruokaohje