Kirsikkatomaatti – Cherry tomato
Solanum lycopersicum var. cerasiforme

Solanaceae -heimo Koisokasvit


Kirsikkatomaatti on tomaatin muunnos. Se on perinteistä tomaattia paljon pienempi ja siitä on jalostettu monia lajikkeita, joiden maut sekä värit vaihtelevat. Kirsikkatomaatteja on punaisia, keltaisia sekä ruskeanpunaisia. Kaikki lajikkeet vaativat kuitenkin lämpimän ja suojaisan kasvupaikan. Ne viihtyvät usein kuohkeassa ja syvämultaisessa maassa.

Kirsikkatomaatit ovat kotoisin Etelä-Amerikasta. Ne tulivat Eurooppaan noin 1500-luvulla, mutta niitä ei aluksi uskallettu syödä, joten niitä kasvatettiin koristekasveina. 1800-luvulla niitä uskallettiin alkaa maistelemaan ja pian ne saavuttivat suosionsa ihmisten keskuudessa.

Kirsikkatomaattia voi käyttää kokkailussa kuin perinteistäkin tomaattia. Erityisen herkullisia tuoreet ja makeat kirsikkatomaatit ovat erilaisissa tuoresalaateissa. Erityisen maukas kirsikkatomaattiruoka on tomaattikeitto. Siihen tarvitsee vain kasan kirsikkatomaatteja, sipulia ja esimerkiksi varsisellerin vartta, mausteita, ruokakermaa sekä kasvislientä. Keitto on helppo ja nopea. Kylkeen sopii tuore leipä tai patonki.

 

Oregano-umamitomaatit