Pehmeälehtinen keräsalaatti – Leaf lettuce
Lactuca sativa

Asteraceae -heimo Asterikasvit


Keräsalaatti polveutuu villisalaatista ja se kuuluu mietoihin salaatteihin. Kasvaessaan keräsalaatti muodostaa pyöreän ja pehmeälehtisen kerän. Usein keräsalaatit istutetaan maahan taimina. Se tulee kerätä noin kahden kuukauden kuluttua kylvöstä, sillä pian kerän muodostuksen jälkeen, se alkaa kasvattamaan kukkavartta. Tässä vaiheessa salaatin maku muuttuu kitkeräksi. Se lehdet ovat usein ohuet, mutta maukkaat. Väriltään pehmeälehtinen keräsalaatti on raikkaan vihreä.

Keräsalaattia on viljelty kauan sitten jo Etelä-Euroopassa, Vähässä-Aasiassa sekä Pohjois-Afrikassa. Noin 1400-luvulla salaatti tuotiin Englantiin, josta alkoi pikkuhiljaa levitä Pohjoismaihin. Keräsalaatti tehostaa ravinteiden imeytymistä ja sisältää B1-, B2- ja B3-vitamiineja sekä natriumia.

Pehmeä keräsalaatti on maukas vaihtoehto eri tuoresalaatteihin. Keränä ja huuhdeltuna jääkaapissa se säilyy noin viikon verran hyvänä. Sitä käytetään myös ruokien koristelussa sekä voileipien päällä. Herkullinen tuoresalaatti, esimerkiksi kesäinen juusto-mansikkasalaatti on ruokapöydän katseenvangitsija. Suolainen juusto, kuten halloumi, yhdistyy herkullisesti mansikoiden makeuteen sekä pehmeään salaattiin. Salaattipohjaan voi lisätä myös hunajamelonia tai parsannuppuja. Lopuksi salaattiin voi lisätä balsamiviinietikkaa ja mausteita.