fenkoliFenkoli – Florence Fennel
Foeniculum vulgare

Apiaceae – heimo, Sarjakukkaiskasvit

Tuore fenkoli on hyvin aromaattinen vihannes. Fenkolista erotetaan usein kaksi eri muunnosta, jotka ovat maustefenkoli ja salaattifenkoli. Fenkolissa on kiinteä valkoinen tyviosa, sellerimäinen varsi ja ilmavat, harsomaiset lehdet, sekä pikkuruiset keltaiset kimpuissa kasvavat kukat.

Fenkoli on peräisin Välimeren alueelta, missä sitä onkin viljelty yli 2000 vuotta. Suomessa fenkolia voi viljellä Oulun eteläpuolella, mutta talven yli se pärjää vain maan eteläisimmissä osissa.

Myös saksankuminana tunnetun fenkolin mieto aniksenkaltainen maku saa kokit sekoamaan. Siitä voi käyttää niin varren, lehdet, kukat kuin siemenet. Niitä voi ripotella koristeeksi ja mausteeksi, mutta fenkolia voi myös hauduttaa keittoruokiin, raastaa salaattiin tai leipoa vaikka omenapiirakkaan! Kasvia voi pakastaa, kuivata ja säilöä öljyyn tai pikkelöidä. Kansanperinteessä sitä on käytetty teenä näön vahvistamiseen, viinan maustamiseen, vatsatautien torjuntaan ja laihduttamiseen, sillä sen ajateltiin vähentävän näläntunnetta ja parantavan ruoansulatusta. Fenkolin öljyä on käytetty perinteisesti yskänlääkkeissä.

 

Fenkoli-valkopapukeitto

fenkoli ruokaohje