kyssäkaali

Kyssäkaali eli kaalirapi
Brassica oleracea var. gongylodes L 

Brassicaceae – heimo, Ristikukkaiskasvit

Kyssäkaali muistuttaa ulkoisesti hieman lanttua tai naurista, mutta se kasvaa maan pinnalla varsimukulana. Lehtien poistaminen parantaa säilyvyyttä roimasti. Kyssäkaalit ovat väriltään vihreitä tai liiloja. Kyssäkaalin ulkomuoto vaihtelee lajikkeittain, joita on olemassa muutamia kymmeniä. Kyssäkaali kasvaa nopeasti ja vuoden aikana siitä voidaan saada jopa kolme eri satoa.

Viljelykasvina kyssäkaali on melko uusi, sillä sen viljely on aloitettu vasta 1500 – 1600- luvun vaihteessa. Suomessa kyssäkaalin viljely on vähäistä, vaikka se sopisikin kasvuvaatimustensa puolesta viljeltäväksi maassamme. Suurin osa markkinoilla olevista kyssäkaaleista on saksalaisia, sillä kasvin viljely on todella yleistä Saksassa.

Muista kaaleista poikkeavan rakenteen johdosta, sen käytössä on eri mahdollisuudet. Kyssän, eli syötävän varsimukulan voi nauttia joko sellaisenaan tai kypsennettynä. Se sopii nauriin tapaan keittoihin, tai retiisin lailla salaatteihin ja raasteisiin. Kyssäkaali sisältää vitamiineista eniten C-vitamiinia ja sitä voikin olla kaalissa jopa 60 mg.

 

Kyssäkaalitartar

kyssäkaali ruokaohje