kynteli

Kesäkynteli – Summer Savory
Satureja hortensis

Lamiaceae -heimo, huulikukkaiskasvit

Kesäkynteli on yksivuotinen ja nopeakasvuinen yrtti. Sillä kapeat ehytlaitaiset lehdet. Ne ovat harvemmassa verrattuna talvikynteliin. Sen varret ovat karvaiset ja hieman punertavat sekä pehmeämmät kuin talvikyntelin varret. Kukat ovat pienet ja valkoiset, ruusunpunaiset tai lilat.

Kesäkynteli kasvaa luonnonvaraisena Kaakkois-Euroopasta Lähi-itään ulottuvalla alueella. Sen lehdet kerätään käyttöön ennen kukkien puhkeamista.

Kesäkyntelin aromi on talvikynteliä miedompi. Kesäkynteli sopii Makkara-, kala- sianliha- ja lammasruokiin sekä kaali- ja papupatoihin. Sitä käytetään pippurin ja suolan korvikkeeksi. Rohdosteetä tehdään ottamalla 1-2 tl rohdosta ja hauduttamalla sitä 10 min. kupillisessa kuumaa vettä. Sitä käytetään ilmavaivoihin, ripuliin, äkillisiin maha- ja suolistotulehduksiin sekä kihtiin, reumaan ja miesten lemmennostatukseen. Tuoreita lehtiä käytetään myös hyönteisten pistoihin.

Talvikynteli on 30 – 40 cm korkea kasvi. Sillä on valkoiset tai liilat kukat. Talvikyntelin lehdet ovat pienempiä ja tiheämmässä kuin kesäkyntelin. Myös kasvutapa on sillä varpumaisempi verrattuna kesäkynteliin.

Talvikynteli on kotoisin Välimeren alueelta. Se on monivuotinen kasvi, mutta meillä pohjolassa se ei usein selviä talven yli. Se on hyvä mehiläiskasvi.

Se on hyvä mehiläiskasvi. Maku on pippurimainen. Sitä käytetään mausteena liha, makkara ja papuruoissa. Talvikyntelin aromi on voimakkaampi kuin kesäkyntelin. Talvikyntelin öljyllä on antiseptinen vaikutus. Sitä käytetään kroonisiin ja hengitysteiden tulehduksiin.