Kirveli – Chervil
Anthriscus cerefolium

Apiaceae -heimo, sarjakukkaiskasvit


Kirveli on yksivuotinen ruoho. Sillä on liuskelehdet ja se kukkii valkoisin sarjakukinnoin. Pienenä se muistuttaa persiljaa ja isompana koiranputkea. Se on nopeakasvuinen ja helppohoitoinen.

Kirveli on kotoisin Aasian länsiosista tai Etelä-Venäjältä. Vahvin aromi siihen kehittyy varjoisalla kasvupaikalla.

Kirvelin maku muistuttaa lakritsia ja anista. Se kuuluu ranskalaiseen Fines herbes-mauteseokseen. Kirveli lisätään ruoan valmistuksen loppuvaiheessa. Yrtti sopii niin liha-, kana-, kala-, kasvis- kuin keittoruokiinkin. Se sopii myös salaatinkastikkeisiin ja koristeeksi sekä makeisiin jälkiruokiin kuten kiisseleihin. Kirveli sisältää runsaasti A- ja C-vitamiinia, jonka takia sitä kannattaa käyttää tuoreena. Maustekirveli stimuloi aineenvaihduntaa, puhdistaa elimistöä, lievittää reuman oireita ja piristää oloa.