Savoijinkaali – Savoy cabbage
Brassica oleracea var. sabauda
Lamiaceae -heimo, Ristikukkaiskasvit
Savoijinkaali eli kurttukaali näyttää muodoltaan tavalliselta keräkaalilta, mutta sen kupu on pienempi ja lehdet epätasaisen kuopikkaat. Savoijinkaalin päällimmäiset lehdet ovat tummemmat, kun taas sisemmät lehdet ovat kellanvaaleita.
Savoijinkaali-nimi on peräisin Ranskasta läheltä Italian ja Sveitsin rajaa sijaitsevasta Savoijin alueesta.
Savoijinkaalin sesonki on elo- ja marraskuussa. Se kypsyy nopeammin kuin esimerkiksi keräkaali.
Savoijinkaalin maku on miedompi kuin muiden kaalien. Lehtevä ja miedon pähkinäinen kaali sopii mainosti wokkeihin, salaatteihin ja patoihin tai vaikka uudistamaan perinteistä kaalikäärylettä. Savoijinkaali sisältää runsaasti A- ja C-vitamiinia sekä beetakaroteenia, jotka vahvistavat vastustuskykyä.