roomansalaatti

Roomansalaatti – Romaine lettuce
Lactuca sativa var. longifolia

Asteraceae -heimo Asterikasvit

Roomansalaatti on korkeakeräinen sidesalaatti, joka muistuttaa kiinankaalia. Roomansalaatin lehdet ovat melko suuria, pitkiä sekä karkeita. Väriltään se on tyvestä vaaleamman ja lehtien päistä tummemman vihreä. Taimet istutetaan noin kolmenkymmenen senttimetrin välein. Sen kasvuaika on kaksi kuukautta.

Roomansalaattia on kauan tunnettu salaatti ja sitä viljeltiin jo muinaisessa Egyptissä. Nimi juontaa luultavasti juurensa Roomaan, jonka kautta se kulkeutui Läntiseen Eurooppaan. Erityisesti roomansalaatti sisältää A-vitamiinia sekä folaattia, joka on tärkeä vesiliukoinen vitamiini.

Roomansalaatin maku on tavallista keräsalaattia voimakkaampi. Erityisesti se tunnetaan Caesar-salaatin raaka-aineena. Se tuo myös perinteisiin tuoresalaatteihin makua ja väriä. Roomansalaatin lehdet sopivat erinomaisesti esimerkiksi lämpimiin ruokiin, kuten wokkeihin. Makoisa idea on myös käyttää lehtiä pieninä lautasina tai veneinä ja asettaa lehdille pieniä suupaloja.