Food For People And Planet

Food for People and Planet kutsuu muita oppilaitoksia ja koulutusorganisaatioita ottamaan mallia ja kehittämään omaa versiota meidän hankkeesta!

Kohti terveellistä ja kestävämpää planetaarista ruokakulttuuria

Food for People and Planet on Erasmus+ -ohjelman (KA220-VET) rahoittama hanke, joka yhdistää kolme eurooppalaista ammatillista oppilaitosta – Zealand Business College (Tanska), Perho Liiketalousopisto (Suomi) ja INS Escola d’Hoteleria i Turisme de Barcelona (Espanja) – yhteisen tavoitteen äärelle: edistämään planetaarista terveysruokavaliota opetuksessa ja ruokakulttuurissa.

Lokakuusta 2024 joulukuuhun 2025 kestävän hankkeen tavoitteena on vahvistaa opiskelijoiden, opettajien ja työelämän toimijoiden osaamista ja yhteistyötä ruokajärjestelmän kehittämiseksi terveellisemmäksi ja ympäristöystävällisemmäksi.

Kestävä ruokajärjestelmä

Hanke vastaa ajankohtaiseen tarpeeseen kehittää kestäviä ruokajärjestelmiä, jotka huomioivat maapallon rajalliset resurssit ja tukevat samalla ihmisten hyvinvointia. Se tukee erityisesti YK kestävän kehityksen tavoitteita:

Tavoite 3 – Hyvä terveys ja hyvinvointi
Tavoite 12 – Vastuullinen kulutus ja tuotanto

Sisällyttämällä kestävän kehityksen periaatteet ammatilliseen koulutukseen, Food for People and Planet varmistaa, että tulevaisuuden ruoka-, matkailu- ja maatalousalan ammattilaiset osaavat tehdä valintoja, jotka tukevat sekä ihmisten että planeetan terveyttä.

Hankkeen tavoitteet

Kehittää innovatiivinen koulutusmoduuli ja digitaaliset oppimateriaalit planetaarisesta terveysruokavaliosta.
Kouluttaa opiskelijoita, opettajia ja sidosryhmiä kestävistä ruokakäytännöistä.
Luoda digitaalinen tietopankki, joka sisältää webinaareja, reseptejä, koulutusmateriaaleja ja videoita.
Innostaa oppilaitoksia järjestämään käytännönläheisiä pop-up -tapahtumia, joissa esitellään terveellistä ja kestävää ruokaa.
Rakentaa pitkäaikaista kansainvälistä yhteistyötä opetuksen ja työelämän välillä vihreiden taitojen ja innovaatioiden vahvistamiseksi.

Keskeiset tapahtumat

Hankkeen oppiminen konkretisoituu:

Pilottikurssilla jokaisessa kumppanikoulussa, jossa yhdistetään lähitapaamisia ja verkkotyöskentelyä.
Webinaarien ja työpajojen kautta, joissa jaetaan parhaita käytäntöjä.
Planetary Health Diet Pop-Up -tapahtumissa kussakin maassa – opiskelijoiden suunnittelemissa farmi-illallisissa, jotka tuovat kestävän gastronomian eläväksi kokemukseksi.
Verkkotyöpajassa, jossa jaetaan tuloksia ja kannustetaan muiden oppilaitosten osallistumista.

Hankkeen lopussa syntyy:

Avoimesti saatavilla oleva digitaalinen alusta, joka kokoaa koulutusmateriaalit ja videot yhteen.
Opas planetaarisen ruokavalion pop-up -tapahtumien järjestämiseen, jota muut oppilaitokset voivat hyödyntää.
Eurooppalainen ammatillinen kestävän gastronomian verkosto.
Opiskelijoita kestävän tulevaisuuden lähettiläinä, joilla on käytännön taidot edistää terveyttä ja ympäristövastuuta.

Järjestäkää oma planetaarisen ruokavalion pop-up -tapahtumanne, sisällyttäkää planetaarinen kestävyys opetussuunnitelmaan ja liittykää eurooppalaiseen liikkeeseen, joka rakentaa vihreämpää ja terveempää tulevaisuutta.

Perho mukana kansainvälisessä planetaarisen ruokavalion hankkeessa

Perho Liiketalousopiston Green City Farm on mukana kansainvälisessä yhteistyöhankkeessa Food for Planet and People, jonka tavoitteena on lisätä tietoutta terveyttä edistävästä ja ympäristön kannalta kestävästä planetaarisesta ruokavaliosta.

Tanskalaisen Zealand Business College -oppilaitoksen koordinoima Food for Planet and People Erasmus+ -hanke tuo yhteen opettajat ja opiskelijat Suomesta, Tanskasta ja Espanjasta.

  • Koordinointi: Zealand Business College (Denmark)
  • Aika: 1.10.2024–31.12.2025
  • Rahoittaja: Finnish National Agency for Education (OPH) and Erasmus+
  • Partnerit: Zealand Business College (Tanska), INS Barcelona School of Hotel Management and Tourism (Espanja) and Perho Liiketalousopisto (Suomi)

Hankkeessa oppilaitokset kehittävät planetaarisen ruokavalion parhaita käytäntöjä, jotka ovat perustana tuotettavissa koulutusmateriaaleissa, pop-up -tiedotustapahtumissa ja verkkotyöpajoissa.

Lisätietoa

  • Heidi Hovi-Sippola

    Viljelytoiminnan asiantuntija +358 40 150 4252
  • Jarmo Heimala

    Koulutusteknologian kehittämispäällikkö, lehtori +358 40 147 8552