Kasvien vesiviljelykokeilu

Vesiviljelmässä kasvaa kulmaikkunan vieressä auringonpaisteessa syötäviä kukkia.

Vesi ja kompostilannoite kasvualustana syötäville kukille ja kasveille

Osana Urban&Local hanketta toteutettiin kiertotalous-vesiviljelmä yhteistyössä tamperelaisen Blokgarden Oy:n >> kanssa. Hyötykasvit kasvoivat Ravintola Perhon salin ikkunasyvennyksessä 1.2–31.3.2025 PlantSteps vesiviljelyjärjestelmässä, jossa kasvit saavat ravinteensa kompostiuutteesta jatkuvasti virtaavan veden mukana ja kasvavat nopeasti.

Kasviravinteena toimi kompostimme multa, josta yhteistyökumppani Metropolian Urban Farm Lab >> uutti vesiviljelyyn sopivan lannoitteen. Kompostiravinteen avulla kasvien pääravinteet typpi ja fosfori saatiin takaisin ravinnekiertoon ja toimimaan orgaanisina lannoitteina sisäviljelyssä.

Pieneen tilaan mahtuva hyötykasvien kasvatusmenetelmänä kiertotalous-vesiviljely sopii parhaiten salaateille, yrteille ja kukille. Vesiviljelyjärjestelmästä kerättiinkin kukkia koristeluun, maustamiseen ja juomiin.

Yhteistyö Blokgardenin kanssa käynnistyi agriculinary-koulutuksessamme opiskelleen puutarhuri Niilo Gustaffsonin kautta. Niilo yhteistyökumppaneineen asensivat PlantSteps-viljelyjärjestelmän ravintolan saliin.

Niilo on työskennellyt Tampereen Kalevan Kaupunkiviljelykulttuurikeskuksessa, jossa ihmisiä  neuvotaan kaupunkiviljelyn ja omavaraistalouden aloittamisessa sekä opastetaan ymmärtämään luonnon kasvi- ja eläinlajien tehtävää ja paikkaa ravintoketjussa tavoitteena luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen.

Niilo Gustafssonin opiskelijatarinaan >>

Urban&Local-hankkeen yhteistyökumppaneiden logot

Lisätiedot

Perho Liiketalousopisto
GREEN CITY FARM

Heidi Hovi-Sippola, viljelytoiminnan asiantuntija
040 150 4252
heidi.hovi-sippola (at) perho.fi