Albert Sunyer – Parempaa ruokaa ja vähemmän hävikkiä
Hävikin vähentämisen puolesta puhuja ja ravintoloitsija, Albert Sunyer, opettaa AgriCulinary–koulutuksen opiskelijoille kuinka kestävästi tuotetut kasvikset hyödynnetään ruoissa miltei kokonaan.
Hyvälaatuisten kasvisten käyttöä tulee lisätä ja vähentää lihan syöntiä. Hyvältä maistuvien juuresten ja kasvisten maku syvenee entisestään kokkaamalla. Jos oudoksuu uusia makuja, voi niiden käytön lisäämisen ruokavaliossaan aloittaa maistamalla yhtä kerrallaan.
”On hienoa olla kertomassa laadukkaasta ruoasta ja kasvisten järkevästä käsittelystä AgriCulinary–opiskelijoille ja heidän opettajilleen”, kertoo Albert.
Opetus kouluissa ja työpaikoilla lisää ihmisten tietoisuutta ympäristöstä ja miten jätteiden määrää voi omalla toiminnallaan vähentää, sanoo Albert.
Kotimaiset juurekset ja valmistusmenetelmät
Opiskelijat saavat myös kosketuksen ravintola Nollan käyttämiin ruoanvalmistuksen menetelmiin. Nollassa kokataan suomalaisista aineksista ja etenkin juureksista, joiden sesonki on Suomessa pisin.
”Esittelen opiskelijoille Nollan menun, jolta valmistamme opiskelijoiden kanssa viisi ruokalajia. Annosten tekemiseen on varattu 15 kasvista, joista tavallisesti heitetään suurin osa biojätteeseen. Näytän heille, miten saamme aineksista enemmän syötävää.”
Vastuullisen yrityksen toiminnassa luonnon tarpeet otetaan huomioon
Albertin mielestä vastuullinen yritys ottaa huomioon mahdollisimman hyvin toiminnassaan ilmaston, ympäristön ja luonnon. Ravintolassa tehdään päivän työt rutiinilla näkemättä kokonaiskuvaa syntyvästä jätteiden määrästä. Huomasin, että tämän voi hoitaa paremminkin.
”Oliko ennen paremmin, oli, vuosia sitten biojätteet kompostoitiin. Olemme olleet vuosikymmeniä hukassa. Teollisesti tuotetun ruoan hankinta on ollut ensisijaista ja tehty ihmisille helpoksi.
Pakkausmateriaaliakaan emme ole nähneet jätteenä. Meille on tavallista ostaa kaupasta muoviin pakattuja tuotteita tai hankkia vaatteita, joita emme hanki jokapäiväiseen käyttöön vaan poisheitettäväksi. Emme ole osanneet ajatella sitä, että luonnon resurssit ja monimuotoisuus vähenevät jätteiden kulkeutuessa toimintamme seurauksena luontoon.
Avatessamme ensimmäistä ravintolaa kestävän kehityksen ja gastronomian käytäntöön soveltamisessa ja ideoiden kokeilemisessa epäonnistuin monesti ennen kuin toimintamme vakautui. Onneksi olen saanut tehdä uraauurtavaa työtä hienojen ihmisten ja asiantuntijoiden rinnalla- ja oppia heidän kanssaan.”
Albert Sunyer ja kumppanit
Barcelonalainen ja kahden lapsen isä Albert Sunyer on asunut Suomessa melkein 12 vuotta. Yhdessä Luca Balać ja Carlos Henriques’n kanssa Albert perusti Nollan, vaikka hänen saavuttuaan Helsinkiin ravintolan perustaminen ei ehkä ollut ensimmäisenä to do -listalla. Vuosien kuluessa hänestä alkoi tuntua mukavalta, jos sittenkin tekisi työtä arvomaailmansa mukaisesti omassa ravintolassa.
Nykyään nämä kolme kumppania omistavat ravintola Nollan lisäksi, ravintola Elm’n ja kortteliravintola-leipomo Nolin.