AgriCulinary-opiskelijoiden opintomatka
AgriCulinary-opiskelijoiden opintomatka Kiipula Gardensin opetuspuutarhaan ja biodynaamiselle Haltijan tilalle
AgriCulinary-opiskelijoiden vierailu koto-Suomessa suuntautui Kiipula Gardensin opetuspuutarhalle Turenkiin ja biodynaamiselle Haltijan tilalle Vesilahdelle. Kiipula Gardensin kaupallisella opetuspuutarhalla viljellään kasvihuoneessa kesäkukkia sekä vihanneksia ja avomaalla luomuvihanneksia, -marjoja ja -hedelmiä.
Kukkia kasvatetaan silmällä pitäen edessä olevia juhlapäiviä. Kasvihuoneessa olikin jo pitkällä muun muassa hortensian taimet, joita äitienpäiväksi kasvatetaan. Vierailumme oli lähellä pääsiäistä, ja se näkyi keltaisena narsissiaaltona arkisin avoinna olevalla Miinantorin sisäänkäynnin viereisellä seinustalla. Miinantori on avoinna ympäri vuoden ja toimii aitona kaupallisena oppimisympäristönä Kiipulan ammattiopiston kukka- ja puutarhakaupan sekä liiketalouden opiskelijoille.
Lämmitetyssä kasvihuoneessa tomaatteja
Kiipulan ylipuutarhuri esitteli opiskelijoille kasvihuonetuotantoa ja nyt kasvuun saatettuja viljelykasveja sekä niiden viljelymenetelmää. Lämmitettyyn kasvihuoneeseen oli istutettu helmi-maaliskuun vaihteessa munakoison ja perunan sukulaisia, runkotomaatin ja kirsikkatomaatintaimia, joiden pölytyksestä huolehtivat aamuisin työssään pörräävät kimalaiset.
Taimille vettä annostelee tippuletku, johon on lisätty tomaatintaimille sopivaa ravinnetta. Tomaatintaimet kasvavat kattoa kohti tukinarun varassa, alalehtiä sekä varkaita poistetaan säännöllisesti. Suomen kesä on lyhyt, ja jotta satoa ehtisi kypsyä ehkäistään taimien pituuskasvu latvomalla taimet, jolloin päätään nostava taimi voi ohjata voimansa jo muodostuneiden kukka- ja hedelmäterttujen kypsyttämiseen. Sato on silti runsas, ja sitä saadaankin huhtikuun alusta lokakuulle asti.
Vierailulla Haltijan biodynaamisella tilalla Vesilahdella
Kiipulasta matka jatkui lounaalle Haltijan tilan ravintolaan, jossa perholaisille AgriCulinary-opiskelijoille oli valmistettu kasvisateria saatavilla olevista vihanneksista, viljasta ja yrteistä. Perinteistä ruokalistaa tilan ravintola ei ole suunnitellut, niinpä ravintolan ruokalajit valmistuvat keittäjän padassa kulloiseenkin tilanteeseen sopiviksi ja noudattavat luonnon suuria rytmejä.
Yhteisöllinen Haltijan biodynaaminen tila
Haltijan tilan maat omistaa Biodynaamisen viljelyn säätiö. Tila on ostettu 238 henkilön ja yhteisön voimin joukkorahoituksella ja maita hoidetaan ja ylläpidetään biodynaamisen viljelyn periaatteiden mukaisesti yhdessä. Tilalla pyritään omavaraisuuteen, ruoka kasvatetaan itse ja materiaalit kierrätetään niin pitkälle kuin mahdollista. Maan hallinnasta vastaa säätiön Haltijarahasto, jonka kautta kaikilla Maanhaltijoilla on mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa sen toimintaan. Maa on yhteisomistuksessa ja sitä kehitetään entistä yhteisöllisempään suuntaan.
Maatila tuottaa kasviksia, hunajaa, kukkia, naudan ja lampaan lihaa sekä taljoja ja villaa. Tilalla järjestetään tapahtumia ja kursseja ja ravintola toimii viikonloppuisin.
Viileässä viihtyvät kesäkukantaimet
Viileään kasvihuoneeseen oli kylvetty eri kokoisiin ruukkuihin ja potteihin kylmässä viihtyvien kukkien siemeniä. Pieni keltainen orvokintaimi oli hurjasti muita tovereitansa kasvussa edellä. Orvokinkukalla on kurja kohtalo. Puutarhuri kertoi, että orvokeista napsitaan pois ensimmäiset kukat, jotta kukkavarsi vahvistuu ja jaksaa kukkia runsaasti ihmisten iloksi.
Luomuviljelyyn varatun kasvihuoneen alustoille kylvetään kesäkukkien luomusiemeniä, joita puutarhurit tilaavat muun muassa Ruotsista. Kasvatus on tarkkaa ja hygieenistä puuhaa.
Kesäkukkia Etelä-Suomeen saakka
Kiipula Gardensin kesäkukkatuotannosta puolet on sopimusviljelyä seurakunnille ja kaupungeille. Muut ruukkukukat ja ryhmäkasvit matkaavat Kiipulasta Etelä-Suomen alueelle tukkuliikkeisiin, kukkakauppoihin ja puutarhamyymälöihin.
Kiipulan ammattiopisto on ammatillinen erityisoppilaitos, jossa järjestetään valmentavaa koulutusta ja ammatillista perustutkintokoulutusta erityisopetuksena. Kiipulassa opiskellaan tietysti puutarha-alaa, mutta muun muassa liiketoimintaa, ravintola-alaa ja matkailualaa, kuten Perho Liiketalousopistossa.