AgriCulinary-opiskelijat Zealand Business Collegessa Roskildessa

AgriCulinary-opiskelijoiden kolmen päivän opintomatka Suomen ulkopuolelle suuntautui Zealand Business Collegeen Tanskan Roskildeen 6.-8.5. Opiskelijat tutustuivat  merilevän käyttöön ruoanvalmistuksessa ja kanien kasvatukseen.

Uusia viljalajikkeita ja viljan jauhantaa

Heti ensimmäisenä päivänä tutustuimme Tanskassa kasvatettuihin viljalajikkeisiin. ZBC Collegen ravintolakoulun opetuskeittiössä jauhoimme myllyllä erilaisista viljalajikkeista jauhoseoksen, josta pienryhmissä valmistimme pitsataikinat kohoamaan illan aterialle.

Merileväjumppaa tanskalaisten kanssa

Keittiössä puuhailun jälkeen suuntasimme merenrannalle, jolla tanskalaiset opiskelijat kierrättivät meitä merileväaiheisilla rasteilla. Vahvistimme reisi- ja vatsalihaksiamme kahlatessamme meressä keräämässä leviä, joita huljui suolaisessa vedessä useampaa lajia. Maistelimme ihmetellen suoraan merestä nostamaamme raikkaalta ja herkulliselta maistuvaa tuoretta levää.

Tanskalainen pitsablues ja savustettu merilevä

Meren rannalta suuntasimme takaisin ZBC Collegeen lounaalle, jonka jälkeen käynnistyi pitsablues. Aamulla valmistetut taikinat kohosivat sopivasti illaksi, joista paistoimme pitsat tanskalaiseen tyyliin. Täytteinä käytimme merilevää, porsasta ja tanskalaista lähijuustoa. Pöytä notkui merilevällä silattuja pitsoja, joista saimme maistuvan illallisen. Valmistimme kotiin viemisiksi pikkelöityä ja kuivattua merilevää, joka höystää elokuun 31. päivänä järjestettävää opinnäytetyömme Ravintola Pellolla -tapahtuman annoksia.

Innostuneina ja uudesta aineksesta viehättyneenä kokeilimme savustaa merilevää. Savustaminen onnistui niin hyvin, että keksimme lopuksi pyöräyttää savumerileväpitsan. Vierailupäivä päättyi ZBC Collegen maatalousoppilaitokseen, jossa tapasimme suloiset lehmät vasikoineen.

Lihakanien kasvatukseen tutustumista

Uusi päivä valkeni ja aamiaisen jälkeen suuntasimme jälleen ZBC Collegen maatalousoppilaitokseen, jossa tutustuimme ilmastoystävälliseen lihakanien kasvatukseen. Navetasta otimme mukaamme yhdeksän kania. Vakavina siirryimme suureen talliin, jossa kanit teurastetaan. Opiskelijat lopettivat kanit ja käsittelivät ne pareittain. Mitä opimme? Varsin nopean ja kivuttoman tavan lopettaa kani, irrottamaan siitä sisäelimet ja nylkemään sen lihasten päältä nahka.

Loppupäivän pyhitimme yhteiselle ajalle ja ajatustenvaihdolle ja verkostoitumiselle. Pellonreunalla kokkasimme tulella kaneista ruokaa ja pelailimme pelejä tutustuen paremmin toisiimme. Meillä oli mukava suomalais-norjalais-tanskalais illanvietto kanipadan ja lisukkeiden äärellä.

Kierros Kööpenhaminan sykkeessä

Viimeisenä päivänä hyvästelimme norjalaiset ja osan tanskalaisista isännistämme. Mukaamme bussin kyytiin saimme onneksi pari isäntää esittelemään määränpäätämme Kööpenhaminaa. Perillä Kööpenhaminassa ravintola Butcherian omistaja kertoi ravintolansa liikeideasta ja ruokafilosofiasta. Jäljelle jääneet tunnit ennen paluulentoa tutustuimme yhdessä sovittuihin paikkoihin kuten paikalliseen juustolaan ja leipomoon.

Teksti: Jarmo Liimatainen, ruokatuotannon lehtori
Perho Liiketalousopisto

AgriCulinary Erasmus+ lisäkoulutus
1.9.2022–31.1.2025
Koordinaattori: Perho Liiketalousopisto
Partnerit: Mosjøen videregående skole (MVGS, Norway) and Zealand Business College (ZBC, Denmark)