Kokin pitää tietää ruoan reitti asiakkaan lautaselle
Perttu hakeutui AgriCulinary-koulutukseen ja Perho Liiketalousopiston ravintola-alan opintoihin, kumpaankin samasta syystä. Vasta valmistunut ja yrittäjyydestä kiinnostunut kokki haluaa tietää suomalaisen ruokajärjestelmän haasteet ja miten järjestelmää tulee muuttaa entistä kestävämpään suuntaan. AcriCulinary-koulutuksessa hän kokee nähneensä käytännössä aidoimmillaan ruoan alkuperän ja mitä kautta ruoka ostetaan tai päätyy ravintoloihin.
”Olen oppinut tekemään laadukasta ruokaa raaka-aineita tuhlailematta. Eläimen ruhosta ja kalasta voidaan käyttää lähes kaikki sen osat. Maasta nostettu kasvis voidaan hyödyntää hukkaamatta lehteäkään.”
Koulutuksen aikana opiskelijat vierailivat maatiloilla, esimerkiksi Haltijan biodynaamisella tilalla Lempäälässä ja Bovikin luomutilalla. Yhteistyökoulussa Tanskan ZBC Collegen ravintolakoulussa ja maatalousoppilaitoksessa tutustuttiin viljantuotantoon, merilevän keräämiseen, jatkojalostamiseen ja hyödyntämiseen ruoanvalmistuksessa.
”Poimimme merilevää Tanskassa Itämeren rannalta. Se oli mielenkiintoista, koska Suomen rannikolla jääpeite estää merilevän yhteyttämisen ja tästä syystä levä ei Suomen oloissa kasva.”
” ZBC Collegessa pääsimme myös teurastamaan ja nylkemään kaneja ruoaksi asti. Kyllä kokin pitää tietää mitä reittiä liha, kala, vilja ja kasvikset aidoimmillaan asiakkaan lautaselle voidaan saada.”
Perttu Järvenpää valmistui Perho Liiketalousopistosta kokiksi toukokuussa 2024. Opintojen aikana hän hakeutui Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ruokatuotannon johtamisen väyläopintoihin, ja jatkaa Restonomi AMK-tutkinnon suorittamista.
Lisätietoja koulutuksesta: AgriCulinary Erasmus+ Program