Ammattikeittiöstä puhdasta ruokaa

AgriCulinary-koulutuksessa olen saanut konkreettisen katsauksen pääkaupunkiseudulla ja muuallakin Suomessa toimivaan puhtaaseen ruoantuotantoon ja ammattikeittiössä työskentelyyn.

Olen ammatiltani puutarhuri ja viljelen työkseni kasviksia. AgriCulinary-koulutuksessa minulle avautui mahdollisuus oppia ruokajuomien ja kulinarististen ruokien yhdistämisestä ravintola-alan asiantuntijoiden ohjauksessa. Minulle ennestään vieras maailma on ollut ammattikeittiössä työskentely. Se jos mikä, ja kokonaisen lampaanruhon käsittely ovat olleet jännittäviä kokemuksia.

Kohtasin koulutuksen polkuja kulkiessani kivoja ihmisiä, joilla on samanlaiset intressit kuin minullakin. Olemme AgriCulinary-ryhmässä käyneet hienoja keskusteluja puhtaasta ruoantuotannosta, kaupunkiviljelystä, luonnonmukaisesta viljelystä, hävikittömyydestä, ja ravintola-alaa kun myös opiskelemme, ruokien ja juomien yhdistämisestä. Saimme maistaa Ravintola Perhossa valmistettuja ruokia ja juomia, joissa käytetään oppimispelto Green City Farmilta ravintolan varastoon toimitettuja satokauden vihanneksia.

Olemme vierailleet tiloilla ja kasvihuoneilla, esimerkiksi Bovikin luomutilalla ja Kiipula Gardensissa. Odotin suurella innolla syyskuussa Pohjois-Norjaan suuntautuvaa opintomatkaa maatalousoppilaitokseen. Odotus palkittiin, oli mielenkiintoista nähdä miten norjalaiset viljelevät peltonsa ja kasvattavat karjansa arvatenkin Suomea rankemmissa olosuhteissa.

Olen ollut mukana Tampereen Kalevan Kaupunkiviljelykulttuurikeskuksen toiminnassa. Keskuksessa neuvomme ihmisiä muun muassa kaupunkiviljelyn ja omavaraistalouden aloittamisen aakkosissa sekä opastamme ihmisiä miten omalla toiminnallaan voi vaikuttaa luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen.

Niilo Gustafsson
Puutarhuri

Lisätietoja koulutuksesta: AgriCulinary Erasmus+ program >>