AgriCulinary: Kädet multaan ja ruokaa ravintoloihin

Nainen pitää kädessään maasta nostettua juuresnippua pellolla.

Ennen AgriCulinary-koulutuksessa aloittamista Erika Helme oli vieraillut oppimispelto Green City Farmilla useasti ja viehättyi sen ympäristön elinvoimaisesta tunnelmasta siinä määrin, että jäi miettimään miten viettää pellolla enemmän aikaa.

Luonnonmukaisesta maanviljelystä kiinnostunut Erika halusi upottaa kätensä multaan kokeakseen miten raaka-aine kasvaa eloperäisessä mullassa pienestä siemenestä syötäväksi kasviksi ja jatkaa matkaansa ravintoloihin asiakkaiden ruoaksi.

AgriCulinary-koulutuksessa Green City Farmilla opiskeltiin peltoviljelyn perusteita

”Koulutuksen aikana tutustuimme muun muassa biologiseen-, luonnonmukaiseen-, biodynaamiseen- ja kasvihuoneviljelyyn. Opin lisää raaka-aineista, niiden alkuperästä ja siitä miten kasvinosia voi hyödyntää ruoaksi monipuolisemmin. Hyvät raaka-aineet nousivat arvoasteikossa kymppiin. Arvostan ruoan alkutuotannon parissa työskenteleviä nyt entistä enemmän.”

Erika hyödyntää AgriCulinary-koulutuksen oppeja ja pellolta pöytään ideologiaa omassa työssään

”Sain solmittua paljon tärkeitä kontakteja. Ymmärrän paremmin ravintolan mahdollisuudesta tehdä alkutuottajien kanssa yhteistyöstä ilman välikäsiä. Erittäin mielenkiintoista oli kuulla lukuisia tarinoita ja esimerkkejä ruokatuotannosta vierailuillamme kouluissa, maatiloilla ja ravintoloissa.”

AgriCulinary-koulutusta harkitsevien kannattaa antaa itselle lupa oman elämänkatsomuksen ja työskentelytapojen muuttumiseen.

”AgriCulinary-koulutuksen jälkeen voi olla vaikeaa työskennellä ravintolassa, jossa haaskataan syötäviä ruhon- tai vihannesten osia eikä käytetä niitä kokonaan tai jossa kukaan ei ole kiinnostunut mistä vihannekset, liha, kala tai kana ovat peräisin.”

Erika Helme on opiskellut ravintolakokiksi Perho Liiketalousopistossa ja restonomiksi ruokatuotannon johtamisen linjalla Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa. Edellisten lisäksi hän on opiskellut Lyonissa ranskalaista ruoanlaittoa ja Muoniossa villiraaka-aineiden hyödyntämistä.

Erika Helme, ravintolakokki, Restonomi AMK

Lisätietoja koulutuksesta: AgriCulinary Erasmus+ Program